Barry Miller 4:a i Reading 120 (UCI 1.2) efter urstark prestation

Posted by

Reading120_15-03Team BLiz-Merida tog stort ansvar för utvecklingen av loppet i Reading 120

Det 192 km långa Reading 120 i Pennsylvania, USA, avslutades med fem gånger uppför berget Mt Penn i staden Reading. I hård konkurrens med flera av Nordamerikas bästa team körde två av Team Bliz-Meridas cyklister in topp-10. Barry Miller klättrade till en position där han kämpade om pallplatserna. Pierre Moncorgé sliutade sexa efter att ha jobbat hårt för att hjälpa Barry att spara energi under loppet.

Team Bliz-Merida är i USA för att avsluta cykelsäsongen 2015. Teamets sista UCI-kategori-2-lopp blev Reading 120. Tävlingen hade cyklister från 27 olika nationer och 30 team från Pro-nivå till amerikanska elitlag. 200 cyklister stod på startlinjen när startskottet gick.

Reading120_15-02

Pennsylvania visade sin värsta sida vädermässigt. Hällande regn utmanade cyklisterna. Loppet inleddes i hög fart på ett 130 km långt varv innan man för första gången passerade mållinjen i Reading. Avslutningen bestod av fem varv som passerade över den 4 km långa klättringen uppför Mt Penn. En grupp med 20 cyklister bröt sig loss under det stora varvet och nådde Reading med en locka på dryga minuten till klungan. I spets på huvudfältet satt Yannick Janssen, Johan Svensson, Matti Manninen och Hampus Anderberg och jobbade för att hålla utbrytningen på så kort avstånd som möjligt.

I tätgruppen fanns åkare från flera av de stora teamen, bla. United Healtcare och Hincapie Racing. Miller attackerade redan på första varvet för att splittra den jagande klungan. Den jagande gruppen blev mindre och mindre för varje varv samtidigt som fler och fler från tätgruppen blev inhämtade. Efter en stark forcering av Miller så var det bara han och en cyklist från United Healthcare som jagade över bergspriset sista varvet. I täten var det då endast två åkare kvar. Med United Healthcare representerade även i tätduon så var det helt och hållet upp till Barry att försöka ta i kapp de två.

I den blöta tekniska utförskörningen in mot mål attackerade United Healthcare-cyklisten och körde säkrade tredjeplats för sig själv. Miller körde i mål som fyra, kort efter segraren och de två åkarna emellan. Det var Barrys största framgång någonsin på cykeln.

– Barry har visat hela säsongen att han är en fantastisk klättrare. Att kunna köra en UCI-tävling på hans hemmaplan där han kan visa upp hela sin kapacitet är fantastiskt. Det är en stor framgång för laget där Moncorgé, som jobbat för att stötta Barry i avslutningen, kör in på en sjätteplats och då också kan räkna hem UCI-poäng, konstaterar Dennis Nystrand som för dagen är en mycket glad team manager i Team Bliz-Merida.

Barrys framgång placerade som bästa maatörcyklist i tävlingen. Laget fortsätter nu till Doylestown där ett tio mil långt kriterium skall köras utan söndagen.

Söndagens kriterium sänds live på internet på följande länk: http://livestream.com/steadypace/BucksCoClassic