Sjundeplats för Barry Miller i NorgesCupen i Stjördal

Posted by

barrymiller15stjordal01Barry Miller i kamp mot de norska klättringsspecialisterna

Endast 23 av de ca 110 startande cyklisterna i den fjärde deltävlingen av norska landsvägscupen körde samtliga 16 mil. Med 3.200 hjödmeter, 400 på vardera av de åtta rundorna, att klara av så var det en av årets absolut tuffaste klättringstävlingar. Team Bliz-Merida’s Barry Miller visade åter fin form när han körde i mål i den första jagande gruppen på sjundeplats.

Redan från från första varvet splittrades den stora klungan på varvets tuffa klättringspartier. Förutom att flera cyklister bröt loppet utan placering så plockade arrangören bort de cyklister som var för långt efter på varje varv. Det avslutande varvet kördes av endast 23 åkare.

Tre åkare från Team Bliz-Merida fanns på plats i norra Norge, nära Trondheim, för att köra loppet. Hampus Anderberg representerade det svenska landslaget som en del av förberedelserna inför stundande europamästerskap. Mikkel Tefre Lunder gjorde sin första tävling sedan norska mästerskapen. Ett par tuffa sjukdomsperioder har förstört stora delar av säsongen för honom. Barry Miller kom till Norge direkt från Polen där han nyligen slutade sjua sammanlaget i Europatour-tävlingen Podlasie Tour (2.2).

Anderberg är inte ngon klättrare och den här tävlingen var därför lite illa vald för hans del. Banan liknar inte alls den som skall köras på EM och de tuffa klättringarna fick inte det svenska landslaget några tillfällen att praktisera lagkörning heller. Dagen blev kört för Hampus som utgick efter knappt halva loppet.

Mikkel visade att träningen givit resultat. Trots brist på tävlande och de ofrivilliga avbrotten fanns han med fram till utgången på näst sista varvet då han tillsammans med en större klunga flaggades i mål för att avståndet till täten var för långt.

Längst fram i loppet var det det norska continentalteamet Ringeriks Kraft som höll i taktpinnen. Brekke Fløtten vann loppet. Laget hade tre man av tre möjliga i tätgruppen. Bakom fanns en jagande grupp med fyra åkare där Barry Miller satt med. Dryga minuten skiljde mellan täten och de fyra, ett avstånd som blev för stort för att hämta in på slutet. Miller körde i mål som sjunde man efter ett mycket imponerande lopp.