Hampus Anderberg klar för EM – både på tempo och linje

Posted by

podlasietour15hampusanderberg01En jublande glad Hampus Anderberg igår i Polen efter att laget kört till sig fina framgångar. Nu blir det först Norge och sedan EM för honom.

Den svenske U23-mästaren på tempo, Hampus Anderberg, är uttagen att representera Sverige vid kommande Europamästerskap. 19-åringen från Halmstad har varit en del av Team Bliz-Merida sedan starten på den här säsongen och är därigenom den svenska U23-cyklist som har mest rutin från internationella tävlingar den här säsongen.

– Jag är naturligtvis glad och skall försöka göra mitt bästa både på tempot och linjet, säger Hampus.

Senast igår fanns Anderberg med på en deltävling i UCI Europe Tour tillsammans med Team Bliz-Merida i polen. Han satt i utbrytning under nästan hela etappen och då han hjälpte sin lagkamrat Pierre Moncorgé att vinna bergspristävlingen så tog han själv så mycket poäng att han blev tvåa sammanlagt i kampen om bergatröjan.

Hampus har gjort 26 internationella tävlingsdagar den här säsongen varav 20 med sitt team och resterande med landslaget. Redan i mars visade han sin styrka då han placerade sig bra på tuffa tävlingar i Portugal. Under tävlingar med landslaget har han av olika anledningar haft en hjälpar-roll och inte kört för sina egna resultat. De största internationella framgångarna den här säsongen har varit sjundeplatsen på Bałtyk – Karkonosze Tour (2.2) och fjärdeplatsen på danska Fyen Rundt (1.2), ett lopp som han var mycket nära att vinna.

Närmast på schemat finns en deltävling i den norska landsvägscupen, en tävling som redan var planerad för Hampus. Nu ingår detta lopp i landslagets förberedelse inför EM och han kommer därför att köra loppet i den blågula tröjan istället. Med i loppet, representerande Team Bliz-Merida, finns även lagkamraterna Barry Miller och Mikkel Tefre Lunder. Tävlingen körs i Trondheim.

EM-tävlingarna körs i Tartu i Estland, samma stad som nyligen stod värd för Tour of Estonia som Hamous körde med landslaget. Tempoloppet körs den 7:e augusti och linjeloppet den 9:E. Tävlingarna kan följas live på www.roadec2015.ee.