Bergatröja, UCI-poäng och mest offensiva cyklist i Podlasie Tour (UCI 2.2)

Posted by

SONY DSCPierre Moncorgé tog hem bergatröjan totalt efter att ha gjort rent hus i uppförsbackarna på sista etappen

När den sista etappen av Podlasie Tour avgjordes i östra Polen kom Team Bliz-Merida’s Pierre Moncorgé till start i den gröna ledartröjan i bergspristävlingen. Den femton mil långa etappen kom inledningsvis att handla om att säkra den sammanlagda slutsegern som loppets bästa klättrare. Cyklisterna i teamet gjorde allt rätt och Pierre vann sju av nio bergspris under dagen. Gårdagens fyra, Barry miller, försvarade sin position sammanlagt och slutade på en fin sjundeplats, en placering som gav honom fina rankingpoäng i UCI Europe Tour.

– Det här är återigen en strålande laginsats. Vi startade dagen med två mål, först och främst att säkra slutsegern i bergspristävlingen, dessutom ville vi väldigt gärna se till att vi behöll den fina placering sammanlagt som Barry Miller kört till sig igår. Alla i laget körde hårt från start och till slut kunde Pierre komma loss i en utbrytning strax före första bergspriset, det är fantastiskt kul när den plan man lägger fast innan loppet verkligen fungerar fullt ut, kommenterar team manager Dennis Nystrand.

Etappen startade i staden Zambrow kördes söderut mot mer kuperade delar av regionen. Mitt på etappen körde sedan cyklisterna ett milslångt varv där samma klättring passerades nio gånger, samtliga passager gav poäng i bergspristävlingen. Inför etappen hade Moncorgé den gröna tröjan med en god marginal, dock inte tillräckligt för att vara säker på att få ta den med sig hem. Det fanns 45 poäng att köra om, fem i varje klättring. Pierre behövde vinna minst 20 poäng samtidigt som värsta konkurrenterna inte fick vinna något.

1a, 2a och 3a i bergspristävlingen
Det blev en utbrytning strax före första bergspriset. Pierre tog hem pårist på första passagen över toppen, därefter blev utbrytningen inhämtad. Inför andra passagen attackerade han igen, då tillsammans med lagkamraten Hampus Anderberg. De båda fick med sig en cyklist från det holländska laget Jo Piels. Dessa tre jobbade hårt tillsammans och var i utbrytning i drygt sju mil. Avståndet till klungan svävade mellan en och en och en halv minut. Pierre vann nästintill alla passeringar över toppen och det var ganska snart klart med honom som totalsegrare i bergspristävlingen. Med Hampus i utbrytningen så körde han upp sig till andraplats i denna statistik. Barry Miller vann sista bergspriset och sluta trea, en fin trippel för Team Bliz-Merida

Tack vare att Pierre varit i långa utbrytning under tävlingens linjeetapper belönades han med att bli utnämnd till tävlingens mest offensiva cyklist.

Miller tog UCI-poäng – en bonussekund avgjorde
Barry miller startade dagen på en sjundeplats sammanlagt. Med en bra körning idag skulle han kunna behålla sin placering och därmed kunna vara en av de åtta som vänder hem med inkörda rankingpoäng på UCI Europe Tour. Det blev en mycket stökig färd unde de sista tre milen till mål. Flera vurpor och tuff körning mellan konkurrerande. Både Anderberg, Yannick Janssen och Nikolai Tefre Lunder var inblanade i incidenter på slutet som gjorde att dom tappade huvudklungan. Miller hade oturen att bli hindrad av sista vurpan. Han fick god draghjälp av både Matti Manninen och Pierre för att komma ikapp klungan igen. Det var en insats som lyckades. Barry hade dessutom spurtat till sig en bonussekund på en av dagens spurtpris.

Det blev målgång som topp-20 i huvudklungan för Barry. Tiden räckte för att behålla sjundeplatsen sammanlagt, en placering som belönas med sex rankingpoäng på UCI Europe Tour.

– UCI-poängen, dvs. rankingpoängen i UCI Europe Tour, är viktiga för oss, det är det sätt som vi kan jämföra oss mot andra lag på. Desa behövs för att kunna visa media och sponsorer vilken stor kvalitet vi har på laget, förklara Nystrand. – Nu ärdet två av lagets åkare som reser norrut. Både Barry och Hampus skall köra en mycket kuperad deltävling i norska cupen i Stjördal kommande helg. Hampus representerar då landslaget som en förberedelse inför stundande europamästerskap. Jag hoppa att Barry tar med sig den fina formen och att han tillsammans med vår unge norrman, Mikkel Tefre Lunder, skall kunna bära lagets fana högt.

De cyklister i teamet som är kvar i Polen har ytterligare ett etapplopp att se framemot. Femdagarsloppet Dookola Mazowsza körs i området runt huvudstaden Warsawa med start på tisdag. Robert Pölder och Johan Svensson ansluter till laget för att ersätta de åkare som reser vidare.