Pierre Moncorgé erövrade bergatröjan på Podlasie Tour – Barry Miller fyra på etappen

Posted by

SONY DSC

Team Bliz-Merida var ett av dominerande teamen på den första linjeetappen av Europatourtävlingen Podlasie Tour (UCI 2.2). Laget hade åkare med i alla utbrytning och det resulterade både i att Pierre Moncorgé körde till sig ledningen i bergspristävlingen och att Barry Miller kunde spurta i mål som fyra i en utbrytning en bit framför huvudfältet.

– Det blev en bra dag för laget. Jag var i täten de första 105 kilometerna och sedan to Barry över och avslutade med en fin fjärdeplats. Jag jobbade hårt idag, jag hade bra ben och jag belönades med att ta över bergatröjan, konstaterar Pierre Moncorgé.

Den 188 km långa etappen kördes i hög värme, temperaturen pendlade mellan 29 och 32 grader. Planen för teamet var att köra hårt för att vara i utbrytning. Den inledande tempoprologen lämnade inte tillräckligt stora marginaler för att påverka taktiken. Alla i laget kämpade hårt för att kunna komma med i den tidiga utbrytningen för dagen. Det blev Pierre Moncorgé som först kom iväg i en utbrytning och när den blev inhämtad och nästa grupp gick iväg så attackerade han ensam och körde sig upp till tätgruppen.

Det var en kuperad etapp som mestadels kördes på ett femton kilometer långt varv. Det var en stigning på varvet och där var det bergspris på samtliga elva varv. Pierre plockade poäng genom att vinna det första bergspriset. Under de kommande varven vann han. eller plockade poäng som topp-3, på samtliga bergsprispassager.

Efter knappt sju körda varv hade det polska storlaget CCC Sprandi Polkowice beslutat sig för att köra ifatt gruppen. De offra mycket kraft trots att det återstod mer än åtta mil till mål. Under tiden i utbrytning hade Pierre kört till sig 18 av dagens 33 möjliga poäng i bergspristävlingen. Han avslutade sin jakt på den gröna klättrartröjan genom att även vara först över krönet på backen även efter klungan hämtat in honom och hans utbrytarkollegor.

Det attackerades mycket i klungan och det var våra cyklister som pressade på för att skapa en ny utbrytning. Det blev Barry Miller som kom iväg. Han var i ensam ledning under ett drygt varv innan han fick sällskap av ytterligare fem cyklist som brutit sig loss från klungan. De sex i täten jobbar hårt tillsammans och hade som mest en lucka på 2:40 ner till den jagande klungan. På slutet när det stod klart att utbrytningen kunde hålla hela vägen till mål så började attackerna cyklisterna emellan. I en rondell knappa milen från mål kom Barry och ett par åkare fel in en rondell och tappade några meter på de övriga som samtidigt attackerade hårt. Gruppen delade sig i två grupper med tre i varje. Barry vann sedan spurten i sin grupp ca 19 sekunder före den jagande klungan.

Barrys resultat tog honom upp till en sjundeplats totalt, 40 sekunder efter den gula ledartröjan.

– Det har varit en fatastisk dag för oss. Vi kom hit och har ett visst favorittryck efter att ha kört bra här tidigare. Trots att vi har framförallt CCC på oss när vi attackerar s lyckas vi att sitta i utbrytning hela dagen och dessutom komma hem med både ett bra resultat på etappen och bergatröjan. Det blir en spännande dag imorgon, då skall vi försöka ta hem den gröna tröjan och förhoppingsvis också ett bra sammanlagt resultat för Barry, avslutar team manager Dennis Nystrand.

Fullständigt resultat finns här: http://www.procyclingstats.com/race/Podlasie_Tour_2015_Stage_1_Wysokie_Mazowieckie