Barry Miller på pallen i klassiska 84’e Västboloppet

Posted by

SONY DSC

Idag startade den svenska landsvägscupen, SWE Cup. Trots att cupen startar sent på säsongen så var det stor uppslutning av svenska elitlag och det blev en fantastiskt fin tävling. Team Bliz-Merida körde mycket offensivt och i den avgörande utbrytningen fanns amerikanen Barry Miller med. Det blev en körning som räckte fram till en tredjeplats och säsongens starkaste insats för 26-åringen från Pennsylvania.

– Vi valde att köra offensivt från start och killarna gjorde ett riktigt bra jobb. När gruppen med Barry kom iväg så tog vi inledningsvis ett kliv tillbaka för att se hur det hela skulle utveckla sig och sett till vad som hände så fick vi ett bra resultat som vi är nöjda med, förklarar team manager Dennis Nystrand.

Västboloppet är Sveriges hårdaste endagarslopp. Banan är tillräckligt platt för att många cyklister skall kunna vara med länge i loppet. Ett kuperat grusvägsparti mitt på det 16 km långa varvet gör tävlingen utmanade och ofta lite oviss. Det är sällan avgjort förrän på slutvarvet.

I loppets inledning så gick flera olika konstellationer av utbrytningar iväg. Cyklisterna i Team Bliz-Merida växlade mellan att attackera och att hålla högt tempo i klungan. Det var en taktik som kostade mycket kraft. Mot slutet så fanns flera av teamets åkare med i den grupp av cyklister som var i slagläge inför avslutningen.

barry Miller kom med i en utbrytning med fyra åkare där Edvin Wilson, tävlandes för norska Joker Pro Cycling, ensam gjorde nästan hela dragjobbet underde återstående sex milen. Efter hårdkörning in mot målet kom det att bli en spurt mellan tre av utbrytarna där Marcus Svensson (Argon18 Scandinavia) vann för Wilson och Miller.

Bakom tätgruppen attackerade fjolårssegraren Matti Manninen och kom i mål som femma. Pierre Moncorgé spurtade in med den första stora klungan och blev sjua i loppet.