Barry Miller i dagens långa utbrytning näst sista etappen av Marocko Runt

Posted by

tourdemaroc15stage9Det var lättad stämning inför nionde etappen. Samtliga cyklister som gjorde sig klara för start har överlevt de sista bergsetapperna i Atlasbergen. Nu återstod två platta etapper söderut mot jättestaden Casablanca.

Det tio dagar långa etapploppet Marocko Runt börjar lida mot sitt slut. Den nionde etappen bjöd på solsken och en märkbart uppslupen stämnning i fältet. Med de sista bergsetapperna avklarade och två platta etapper på schemat så var alla tämligen klara över att kunna nå finalen i Casablanca cyklandes. Dagens etapp kördes mellan den killa lantbyn Souk Elarbaa du Gharb och storstaden Kènitra.

Team Bliz-Merida tillhör en exklusiv skara som fortfarande har hela laget kvar i tävlingen. BÅde Barry Miller och Robert Pölder har haft problem som sannolikt orsakats av maten, men problemen är inte större än att de konnat fortsätta tävla.

Dagens 160 km långa etapp togs an med offensiv inställning. Laget jobbade hårt för att skapa en utbrytning tidigt. Det blev till slut Barry Miller som kom iväg. En grupp med sex åkare hade som mest fem minuters försprång innan jakten organiserades av de lag som helst såg en klungspurt över mållinjen. Med drygt 25 km till mål så var fältet återsamlat.

Team Bliz-Meridas främste sprinte Pierre Moncorgé kände långt innan spurten att han inte hade det som krävdes i benen idag efter två etapper där han varit i utbrytning. I den stökiga avslutning inför en massiv publik så blev det tufft att komma fram i klungan utan att ta stora risker. Det blev istället målgång i klungan för hela laget utan framskjuten etapplacering. Till stor glädje för oss och våra Skandinaviska kollegor i Team FixIT.no så vann norrmannen Filip Eidsheim etappen.

Imorgon väntar den stora finalen in till Casablanca. Staden med 10 miljoner innevånare kommer att ta emot cyklisterna på sin paradgata utmed stranden för fem avslutningsvarv. Etappen startar i huvudstaden Rabat och är 120 km lång.