Från glödhet ugn till iskallt helvete i Tour de Maroc – mardrömsdag på tredje etappen

Posted by

tourdemaroc15stage3

Efter två tävlingsdagar med värme över 35 grader så väntade första bergsetappen i Tour de Maroc på den tredje tävlingsdagen. 17 mil med två bergspris och en banprofil med konstant uppför och utför. När cyklisterna nådde högplatån på 1.700 meters höjd så var det en mjölkvit dimma med minsta möjliga sikt, endast sex plusgrader och regn.

Dagens första klättring inleddes redan efter 15 kilometers cykling. Kategori-2-berget splittrade klungan och indikerade vad som var att vänta för Team Bliz-Merida under dagen. På toppen av klättringen kom första punkteringen och bara en lite stund senare den andra. Det var många lag som hade samma problem och i kombination med slingrande vägar, regn och kyla så blev det svårt att återansluta till klungan. Yannick Janssen och Hiski Kanerva kom tillbaka till fältet i inledningen av det andra berget. Då inträffar nästa bakslag för laget.

I foten av klättringen sker en vurpa med många cyklister. Fyra åkare från Team Bliz-Merida hamnar i en gruppetto, bl.a. Robert Pölder som inför etappen hade en riktigt bra placering sammanlagt. Pierre Moncorgé och Barry Miller hamnar i den jagande klungan bakom en liten tätklunga. Det fanns ingen chans att kunna försvara Moncorgé’s sammanlagda placering i den extrema kylan och med nästintill ingen sikt i utförskörningarna inom staden Fes.

– Det var en tung dag för oss. Det positiva är att hela laget är med fortsatt i tävlingen. Vi har en del skråmor både på kroppar och utrustning, men det är en veckas tävlande tills vi når målet i Casablanca och det finns fortfarande mycket att köra för även om vi nu är borta helt från de främsta placeringarna sammanlagt, säger team manager och sportchef i loppet Dennis Nystrand.

Även måndagen bjuder på en bergsetapp. 12 mil med två kategoriserade berg och nya regn väntar innan det åter är dags för ett par etapper mer anpassade för spurtare.