Top-20 för Pierre Moncorgé sammanlagt på GP Costa Vicentina (UCI 2.2)

Posted by

pierremoncorge15alicante01valentinbaatPierre Moncorgé. Foto: Valentin Baat (www.baatphoto.com)

– Idag är det tydligt att vi har kommit långt i arbetet med laget redan nu under försäsongen. Vi hade cyklister med långt fram hela tiden även under dagens etapp. Samtliga åtta åkare körde igenom båda etapperna och samlade 41 tävlingmil under tuffa förhållanden, både med stenhårda banor och tufft motstånd, konstaterar sportchef Mats Harring efter sista etappen av GP Liberty Seguros-Troféu Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina.

Tvådagarsloppet på Europas sydvästligaste spets blev Team Bliz-Meridas tredje deltävling i UCI Europe Tour den här säsongen. Det blev det sista loppet på en knappt två månader läng turné på den Iberiska halvön, en resa som startade på den spanska östkusten och avslutades idag i portugisiska Odemira. Helgens lopp bestod av mycket kuperade vägar, korta och lång klättringar på smala bergsvägar, utförskörningar i branta serpentinbackar och därtill ett dåligt väder med regn och kyla. Drygt 22 mil på lördagen och knappt nittion mil på söndagen gjorde att cyklisterna tillryggalade en sträcka motsvarande Stockholm till Härnösand (fast mycket backigare) under tävlingen.

pierremoncorge15vicentina01Pierre korsar mållinjen efter drygt fem timmars cyklisng på den första etappen

De åtta åkare som representerade Team Bliz-Merida under helgen var en svensk trio bestående Hampus Anderberg, Johan Svensson och Robert Pölder, holländaren Yannick Janssen, finnen Hiski Kanerva, fransosen Pierre Moncorgé, amerikanen Barry Miller och den unge norrmannen Mikkel Tefre Lunder.

Efter en lång utbrytning under lördagen så tappade Janssen endel tid på fältet efter att han blivit inhämtad kort före mål. Bäst på etappen var Pierre Moncorgé med en nittondeplats. Fem av lagets åkare var med klungan hem och låg sammanlagt endast en handfull sekunder bakom den gula ledartröjan. Anderberg var endast två sekunder bakom den vita ledartröjan i ungdomstävlingen.

Den sista etappen var tuffare än lördagens lopp. Klungan minskade successivt i antal vartefter dagens klättringar avverkades. Efter det sista bergspriset var det knappt femtio cyklister i täten av loppet, däribland Anderberg, Miller och Moncorgé. Anderberg tappade tyvärr i de sista branta stigningarna.

Miller och Moncorgé avslutade etappen bland de 20 bästa, på 17e respektive 18e plats. Moncorgé blev 20:e man sammanlagt och stod med det för teamets bästa sammanlagda placering under helgen.

– Det har varit särskilt kul att se de yngsta killarnas prestation i helgen. Det dom har visat här visar gott inför kommande landslagsuttagningar till deltävlingar världscupen för U23, UCI Nations Cup, i mitten av april, konstaterar Harring avslutningsvis.

Begien och Marcko nästa…
Nu flyttar sig delar av laget till belgiska Västflandern. Sex av lagets cyklister kommer att köra två endagarslopp i Belgien kommande helg. Veckan därpå är det tävlingar på olika håll för teamet. En grupp är kvar i Belgien och tävlar medan sex åkare tar sig an nästa internationella rankinglopp, afrikanska 10-dagarsloppet Tour de Maroc.